Guy Bourdin Photography


 

S-a nascut la Paris, in decembrie 1928.

In 1949 a invatat primii pasi in fotografie in Dakar, in timpul serviciului militar. In 1950 s-a intors la Paris,unde l-a intalnit pe Man Ray – care avea sa-i fie mentor pentru tot restul vietii.

Prima expozitie a avut-o la Paris, cu picturi si desene, doi ani mai tarziu urmand sa-si expuna primele fotografii.

Numarul din februarie al revistei Vogue Paris din 1955 i-a publicat prima serie de fotografii de moda, unde a continuat sa lucreze pana in 1987. Intre 1967 si 1981 a colaborat cu designerul Charles Jourdan.

Bourdin a fost unul dintre cei mai buni fotografi de moda si advertising din a doua jumatate a secolului 20, iar puterea narativa a imaginilor au trecut peste limita conventionalului. Provocator, misterios, socant, exotic, suprarealist, uneori sinistru – stilul lui Bourdin este inspirat din lucrarile lui Man Ray, Edward Weston, pictorul Magritte si regizorul Luis Bunuel.

Documentarul “Dreamgirls: The photographs of Guy Bourdin” a fost distribuit pentru BBC in 1991, unde fotografi ca Helmut Newton si Jean-Baptiste Mondino au vorbit despre drumul lui Bourdin prin lumea fotografiei de moda.

Fiul lui, Samuel Bourdin a lansat o carte cu cele mai bune fotografii ale tatalui, “Exhibit A” – in 2001. O expozitie retrospectiva a avut loc in 2003, la Muzeul Victoria&Albert din Londra, ajungand apoi in Melbourne si Paris.

 

 

”Guy was the closest thing to a fine-art photographer that this business has produced.” – Albert Watson

www.guybourdin.org

 

layout=”standard” width=”450″ show_faces=”false” font=”arial” action=”like” colorscheme=”light”>


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Detalii articol