Originile posterului modern: Jules Cheret


La Belle Epoque a fost o perioada care a debutat la finalul secolului al XIX-lea, luand sfarsit o data cu Primul Razboi Mondial, si care aduce cu sine o intensificare a gustului pentru placere si frumusete si, astfel, impunerea afisului publicitar ca o activitate importanta de promovare a marcilor si produselor.

Cel caruia i se atribuie calitatea de parinte al posterului modern este Jules Chéret (1836 – 1932), artist francez care scoate din anonimat afisul, schimband atat modul in care acesta este privit, cat si realizat.

Asadar, cum arata posterul modern? Chéret foloseste tehnica litografierii, fiind convins ca afisele obtinute astfel vor inlocui ilustratiile de mici dimensiuni care erau folosite pana la acel moment si care presupuneau mai mult efort pentru a fi realizate. Principala caracteristica a afiselor sale este vitalitatea grafica iesita din comun, o compozitie tipica fiind alcatuita dintr-un personaj  (de regula) feminin central, cu gesturi animate, reprezentat, de multe ori detasat, de orice perspectiva, aproape plutind. Paleta de culori preferate de artist a fost initial formata din galben, rosu, negru, ulterior interesul pentru negru scazand in favoarea culorii albastre, acesteia adaugandu-i-se si verdele. Comenzile de afise primite de Chéret au inclus teatre, cabarete, farmacii, industria bauturilor, librarii, gama fiind una foarte diversificata.

Criticii de arta l-au numit parintele eliberarii feminine, el popularizand, prin intermediul afiselor sale, un nou tip de feminitate: parizianca sfarsitului de secol al XIX-lea, care iubeste viata si se manifesta cu dezinvoltura in spatiul public, afisand o silueta longilina, rochii fluide si gesturi seducatoare.

Palais de Glace, 1880

Bal au Moulin Rouge, 1889

Saxoléine, 1891

Redoute des Etudiants, 1894

Pastilles Géraudel, 1895

Quinquina Dubonnet, 1895

Job, 1896

Olympia, 1899

 

 

 

layout=”standard” width=”450″ show_faces=”false” font=”arial” action=”like” colorscheme=”light”>


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Detalii articol